maanantai 27. joulukuuta 2010

Förvandlingen till växtlikhet

Är ni klara över att vår uppdelning av verkligheten i djurrike, växtrike och mineralrike inte existerar i verkligheten, utan bara i vårt språk, ungefär såsom de kantska kategorierna? Således kan man mycket väl öka antalet fack till ännu fler riken, eller inskränka dem till bara ett enda rike, låt oss säga växtriket, och betrakta allt som finns som olika slags växter.

Ja, egentligen skulle man kunna tala om människan som en slags vandrande växt, med rötterna inombords, i magen och tarmarna. Även våra celler blir till genom en slags fotosyntes, primärt genom ljus, luft och vatten.

Det finns ingen skillnad mellan oss och växterna annat än till form och konstruktion, som är en väldigt ytlig skillnad. Det väsentliga - själen - eller kroppens innersida, är gemensam för människor och växter. Därför måste vi sluta tala om det vegetativa som något negativt när det används om människor. Ett sådant tal är fullkomligt löjligt, då allt mänskligt liv i grunden är vegetativt, t.o.m. tankelivet, ja inte minst det, ty just själen är det som mest förbinder oss med växterna.

Aldrig framgår människans växtlikhet så tydligt som under fosterstadiet i moderlivet. Då har den växtens främsta egenskap, det som skiljer den från djuren och många mineraler; att den befinner sig på samma ställe under hela sin livstid, förenad med sin livskälla genom märkvärdiga trådar som kallas rötter, växtens navelsträngar.

Men människan är en underlig växt. Den tas tidigt upp ur jorden, roten klippes av, och så fortsätter den sin existens som kravlande och vandrande växt!

Men olikheten är bara utvärtes. Själsligen finns roten och navelsträngen till materien kvar, och den klippes aldrig av, inte ens i döden, såsom de ockulta medierna så felaktigt påstår (de menar att sliversträngen som förenar astralkroppen med den fysiska kroppen går av i döden). Vi kommer aldrig i evighet att överge materien och vår växtlikhet, aldrig att höja oss över växterna och stiga mot "högre sfärer" i den "utveckling" som ockultisterna så idiotiskt talar om i sin hierarkiska natursyn. Det vegetativa är vår gudomlighet, vår enhet med hela universum.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti